Arkiv

Utställning, webbOrdsaker av Magnus Lönn
och en berättelse om den 100-årsjubilerande Werner Aspenström

Lördag 24 mars 2018
Kl. 13-14 Vernissage
Kl. 14-16 Werner Aspenströmsällskapets årsmöte med publikt program.

25 mars – 22 april 2018
torsdag-fredag kl. 12-16
lördag-söndag kl. 12-15
(stängt: fredag 30 mars)

Fri entré

Magnus Lönns föremål kan hittas i gränslandet mellan ord och bild. Tilltalet de har är naturligt för barns våglängd även om hans utställningar även riktar sig till en vuxen publik. Att det är så tror han själv kan bero på att barn ännu inte anpassats till ett abstrakt tänkande eller hunnit uppfatta vad som ska betraktas som möjligt och omöjligt.

Utställningen är ett av evenemangen under jubileumsåret 2018 som firar att det i år är 100 år sedan poeten Werner Aspenström föddes i byn Torrbo i Smedjebackens kommun. Tillsammans med Ordsaker visare MEKEN och Werner Aspenström-sällskapet en berättelse om poeten, författaren, dramatikern och akademiledamoten Werner Aspenström.

 

Sportlovsworkshop webbSportlov
Grafikworkshop – En bokstav och en bild
Tisdag 27 februari 2018
Kl. 10-12 och 13-15

Var med och tillverka ett alfabet till MEKEN:s tryckverkstad. Deltagarna får göra en bokstav och en egen bild att trycka med hjälp av vår grafiska press. Handledare är Pernilla Jansson. Ingen deltagaravgift. Workshopen ingår i Anoda, Landstinget Dalarna Kultur och bildnings Demografikprojekt.

 

 

 

Guld webb grå

Sportlov
Guldvaskning
Måndag 26 februari – torsdag 1 mars 2018
Kl. 10-16

Prova att vaska guld tillsammans med Smedjebackens Guldvaskare. Ingen deltagaravgift.

 

 

 

 

 

Guld webb grå

Nordiska inomhusmästerskapen
i Guldvaskning
24-25 februari 2018

Kl. 11 lördag 24 februari inleds Nordiska inomhusmästerskapen i guldvaskning som hålls på MEKEN för 10:e gången.
De tävlande gör upp i klasserna: Damer, Herrar, Mix, Veteran, 3-mannalag, Ungdom (under 16 år), Nybörjare och Landskamp. Tävlingar och aktiviteter arrangeras av Smedjebackens Guldvaskare.

 

 

 

Koreografi för föremål, MEKEN Smedjebacken, webb

Artist in residence 2018

I vinter genomfördes MEKEN:s andra artist in residence då keramikern Matilda Haritz Svenson använder lokalen i sin skapandeprocess. Tillsammans med de två akrobaterna Rebecka Nord och Signe Veinholt undersöker hon cirkus i kombination med keramik. Deras arbete är en del av projektet ”Koreografi för föremål” och målet för samarbetet är att skapa en föreställning för barn och unga som står färdig hösten 2018.
Läs mer om projektet på: www.matildaharitzsvenson.com

 

Kreativ julmarknad webbKreativ julmarknad
Söndag 3 december 2017
Kl. 12-18

En julmarknad på första advent med fokus på lokal produktion och skapande. På MEKEN deltar hantverkare, konsthantverkare, formgivare och konstnärer.

 

 

 

 

 

Bild Svensk form

Formveckan 2017
Svensk Form Dalarna
Pop-up butik med lokal design

7 oktober – 5 november 2017
torsdag-fredag kl. 12-16
lördag-söndag kl. 12-15
(stängt: torsdag 19 oktober)

6-11 oktober pågår Formveckan 2017. Som en del av Svensk Form Dalarnas arrangemang har MEKEN under hela höstens utställning med Erik Styrbjørn Pedersen en pop-up butik med smakprov från 12 lokala formgivare och konsthantverkare. Läs mer om vad som händer i länet på: www.formveckan.com

 

Bild - Workshop, webb

Höstlov på MEKEN
Workshop i animation
Tisdag 31 oktober 2017
Kl. 11-13 och 14-16

Är du mellan 10-15 år och vill prova animation? Under höstlovet håller Film i Dalarna en workshop där du får lära dig att göra animerad film med hjälp av surfplatta och modellera. Allt material som behövs tillhandahålls på plats och deltagandet är kostnadsfritt. Workshopen pågår både under förmiddagen och eftermiddagen med paus för lunch. Kan du bara vara med under det ena passet är du ändå välkommen. Eftersom antalet platser är begränsade behöver du anmäla dig i förväg.

 

Bild, webb 2

Erik Styrbjørn Pedersen
Ahlbäckpristagare 2016

Vernissage
Lördag 7 oktober 2017
Kl. 13.30-15.30

8 oktober – 5 november 2017
torsdag-fredag kl. 12-16
lördag-söndag kl. 12-15
(stängt: torsdag 19 oktober)

Fri entré

Höstens separatutställning på MEKEN visar måleri av den danske konstnären Erik Styrbjørn Pedersen. Med sitt långsiktiga fokus på miljöerna där arbete utförs är han en av samtidens största arbetarmålare både i hemlandet och internationellt.

Eftersom människor tillbringar den största delen av sin vakna tid på arbete har Erik Styrbjørn Pedersens utgångspunkt varit att skildra deras vardagsliv på sina arbetsplatser. Redan från början var ett av hans huvudsakliga intresseområden folklivsskildringar och genom bildserier av människors vardag närmade han sig det som skulle komma att bli hans huvudsakliga motivsfär.

”Style is a trap” myntades av David Bowie och är något som Erik Styrbjørn Pedersen funnit kännetecknande för sitt eget konstnärskap där han tillåtit sig att parallellt experimentera med olika stilar och uttryckssätt på skalan mellan realism och abstraktion.

Ahlbäckspriset delades ut första gången 1993 och instiftades för att uppmärksamma konstnärer som idag verkar i samma anda som Johan Ahlbäck (1895-1973). Han var under större delen av sitt liv bosatt i Smedjebacken men skildrade arbete, industrier och dess påverkan på människorna och miljön över hela landet, i Europa och Sydamerika. Läs mer om Johan Ahlbäck och Ahlbäckdagarna som hålls i oktober på Folkets Hus Smedjebacken på Smedjebackens kommuns hemsida: www.smedjebacken.se/upplevagora/johanahlback

 

IMG_3195

Föreläsning
En kväll på MEKENMode som identitetskapare
Onsdag 23 augusti 2017

Vi belyser olika aspekter av modets påverkan på vårt samhälle och vårt sätt att leva idag.
Kvällen inleds med ett föredrag av Thomas McEntee som berättar om bland annat sambandet mellan mode och identitet (föredraget hålls på engelska).

Efteråt följer ett panelsamtal med Thomas McEntee (Cheap Monday), Erika Johansson Lunding (modevetare), Adam Swärd (studerande vid Beckmans designhögskola) och Matilda Björk (mönsterkonstruktör) som leds av moderatorn Ann-Louise Rönestål Ek. Arrangemang genomförs i samarbete med Arkitektur Form Design, ett projekt som ingår i verksamheten vid enhet för Scen Dans Konst, Landstingets Dalarna.

 

Visfestival 2017

Visfestival
Fredag 1 september 2017
Kl. 18-22

Kultuföreningen Första Fredagen firar 10-årsjubileum med visfestvial på MEKEN. Deltagande artister är Elona Planman, Anders & Björn Heden, Ylva Näs & Dan Hedmark och Good Harvest 2. Första Fredagens visfestival genomförs i samarbete med MEKEN Smedjebacken. Entré 200 kr. Förköp kan göras på: www.visitdalarna.se

 

 

 

Konsttaltet affisch 2017Konsttältet på MEKEN
17-22 juli 2017
Kl. 11-16

En kreativ vecka för dig som är 7-13 år. Prova på olika material och tekniker tillsammans med konstnärerna Gabriel Jonsson, Thamer Al Zaidi och Anna Linnea Liljeholm. Konsttältet håller till i MEDIUM med ingång från MEKEN och har nya aktiviteter varje dag och introduktion kl. 11.15 och 13.00. Att vara med en dag eller under hela veckan är kostnadsfritt och det behövs ingen föranmälan.

 

 

Kollo 2017, webbKonstkollo
26 – 30 juni 2017
Från 9 år och uppåt

I sommar är det dags för den fjärde upplagan av MEKEN:s konstkollo. Det pågår under sommarens utställning Identitet/ Identiteetti/ Identity som visar foto, skulptur och mode av finländska konstnärer. En nyhet för i år är att man kan välja att vara med antingen på förmiddagen eller eftermiddagen.

Under fem dagar får barn och ungdomar tova med Sonia Bush, skapa i lera med Karin Jaxelius, smida med Ann-Kristin Treard och föreningen Våga Smida och prova olika sorters form-givning i bl.a. textil och trä med My Draiby och Henrik Georg Fredberg.

 

Bild hemsida

Identitet/ Identiteetti/ Identity
18 juni – 20 augusti 2017

Vernissage
lördag 17 juni
Kl. 12-14

tisdag-fredag kl. 11-17
lördag-söndag kl. 11-15
(stängt: 23-25 juni)

Entré: 40 kr. Under 18 år fritt inträde.
(Det personliga entrékortet ger tillträde till utställningen under hela sommaren.)

För 100 år sedan, 6 december 1917 blev Finland en självständig stat. Den gemensamma historien på över 700 år är fundamentet för många av dagens förutsättningar i Sverige och Finland. Efter att ha varit ena rikshalvan i kungariket Sverige blev Finland 1809 autonomt storfurstendöme tillhörande Ryssland under Napoleonkrigen.

Från att ha varit ett folk blev människorna som levde i något av länderna där de inte hade sitt språkliga ursprung utlänningar eller minoriteter. Det gav benämningen svensk en ny innebörd och skapade finländare, finlandssvenskar, tornedalingar och sverigefinnar.

Redan under medeltiden började Bergslagens gruvor locka finska arbetare. Från Savolax utvandrade svedjebrukare som sammanstrålade i skogarna mellan Västmanland, Dalarna och Värmland under 1600-talet. Många blev nybyggare just här. Från andra världskriget och framåt flyttade finska män och kvinnor för att ta anställning vid industrierna. En av orterna de kom till var Smedjebacken. Av kommunens befolkning har över 15 % finsk anknytning.

Efter ett århundrade av självständighet vilar det finska nationsbygget på solid grund. Greppet som 1900-talets umbäranden, konfliktytor och utflyttning haft om samhället har förlorat sin kraft. Finland har hittat sin plats i Europa, stått för betydande insatser på den världspolitiska arenan och valt en kvinnlig president. Det är idag ett land som producerar arkitektur, design, industriprodukter och motorförare av världsklass.

Inför nationens nästa sekel utforskar utställningens konstnärer identitet. Tillsammans blottlägger de samhällets konstruktion och kontaktpunkterna mellan oss själva och vår omvärld, kollektiva tillhörigheter och de identifikationer vi delar med andra.

Deltar gör Charlotta Östlund, Esko Männikkö, Iiu Susiraja, Minna Palmqvist, Pekka Jylhä och Sami Parkkinen.

 

Transition II - Utställning 200

Transition II

Vernissage
lördag 18 mars

19 mars – 23 april 2017
onsdag-fredag 12-16
lördag-söndag 12-15

Fri entré

Vi har alla en relation till förflyttning. Vi har upplevt separation, nya platser, politiska konflikter eller någon i vår närhet som gjort det. I alla tider har människor rört sig för att skaffa mat, utfodra sina djur eller hitta jobb och trygghet. För någon kan det tillhöra gårdagen, för andra är det nutidens vardag. Men hur kan dessa erfarenheter gestaltas?

Årets upplaga av Vägskäl i Leksand gavs namnet Transition och handlar om förflyttningar, den rörliga människan och det föränderliga mänskliga landskapet. Viljan att låta världssituationen ta plats på den konstnärliga arenan i Dalarna blev utgångspunkt för utställningen. För att göra innehållet tillgängligt för en stor publik tog Transition formen av ett konstprojekt som både visar och skapar konst och kontakter över ett större geografiskt område.

Årets Vägskäl är ett samarbete mellan KiD (Konst i Dalarna), Leksands kulturhus, MEKEN och femton konstnärer. Som projektets kurator har Lina Sofia Lundin från KiD skapat en plattform för att närma sig andras berättelser och därigenom även våra egna.

Under hösten visades verk av svenska och internationella konstnärer på Leksands kulturhus. Samtidigt pågick ett konstnärsresidens på ett asylboende i Garpenberg och en satelitutställning i Ludvika konsthall.

Med Transition II på MEKEN i Smedjebacken öppnas fas två där allt som ägt rum hittills i projektet sammanförs på en yta. Pernilla Jansson, MEKEN:s konstnärliga ledare, byter ut konstnärsrollen och står tillsammans med KiD:s representant Matilda Haritz Svenson för samordningen. Utställningen samlar tretton av de ursprungliga konstnärerna tillsammans med deltagarna från ett konstnärsresidens som genomfördes på CTH Hattmuseum i Borlänge och inledde Transitions andra del.
Deltar gör:

SOMAYE HOSSEINI
NINA EDLING
KATE CARR
MAGDALENA DZIURLIKOWSKA
SHWAN DLER QARADAKI
JOHANNA HÄSTÖ
HENNY LINN KJELLBERG
HANNA NIELSEN
BJÖRN OLSSON
LENA STENBERG
MARIETA TONEVA
KNUTTE WESTER
THAMER AL ZAIDI
GABRIEL JONSSON
HÅLLAMS LINNEA HENRIKSSON

 

Affisch webbHemsida, bild

INTERNATIONAL PRINT TRIENNIAL
Krakow-Falun 2016-2017

10 december 2016– 12 februari 2017
onsdag-fredag kl. 12-16
lördag-söndag kl. 12-15

Dalarnas museum i Falun och MEKEN i Smedjebacken står tillsammans för det rumsliga värdskapet på Svensk mark för den internationella grafik triennalen Krakow – Falun 2016-2017. Årets svenska upplaga av den internationella grafiktriennalen innehåller totalt 159 verk av 78 konstnärer från 34 länder fördelat över de två arenorna. Av dessa kan 34 konstnärers verk i form av grafiska tryck, installation och videoverk ses på MEKEN i vinter.

AffischbildAtt fara
Ulrika Mars – Ahlbäckpristagaren 2015

9 oktober – 6 november 2016
onsdag – fredag kl. 12-16
lördag – söndag kl. 12-15

Med hjälp av nål och tråd har Ulrika Mars tolkat fotografier och sammanlänkat dem till en kollektion, en kontext och ett kollektivt konstverk som berättar om kvinnors arbete på ett sätt som inte var möjlig i deras egen samtid. Porträtten som hon visar föreställer människorna som kom till Sverige som pionjärer för hundra år sedan. Det är också de som lämnade sina hem här och vågade ta beslutet att söka ett bättre liv på andra sidan ett stort hav vi ser i hennes broderier. Mellan dessa människor och de som tillsammans utgör dagens flyktingströmmar öppnar sig frågan vad som förändrat våra inställningar när situationen i världen förblivit densamma.

Utställning, webbPrint XL

23 juni – 21 augusti 2016
tisdag-fredag kl. 11-17
lördag-söndag kl. 11-15

Sommarens utställning på MEKEN visar tryck av konstnärer som tänjer gränserna för vad som idag betraktas som konstgrafik.

Historiskt har pappret haft en avgörande roll som bärare av det grafiska trycket. I Print XL blir det tydligt att den rollen till och med stärkts och att även dess textur, färg och form utgör delar av verken. Men för att kunna forcera gränserna som arkets mått eller tryckpressen sätter används också andra material som textil och keramik som tryckunderlag.

Från att ursprungligen ha studerats i mappar har konnässören av grafik sedan lång tid i första hand tag del av konstformen i utställningsmiljöer. Skalan dagens tryck utförs i korresponderar också i allt högre grad till arkitekturen i dessa miljöer. I MEKEN som ligger i en av Walsverkets äldsta byggnader upplever besökaren ett möte mellan den nya monumentalgrafiken och industrilokalens storskaliga rymd.

Medverkar gör: Anton Alvarez, Aron Kullander-Östling, Ellisif Hals, Fredrik Lindqvist, Jenny Bergman, John Rasimus, Lars Nyberg, Lina Nordenström, Stina Löfgren, Susanne Skeide, Richard Galloway och Ylva W Franzén.

Genom sitt utforskande av material, tekniker och tryckets möjligheter på gränsen mellan det två- och tredimensionella visar Print XL:s deltagande konstnärer hur öppenheten gentemot nyheter och tekniska landvinningar som historiskt utgjort en viktig del av konstformen fortsätter att leda konstgrafiken framåt.

Entrékort: 40 kr. (Det personliga kortet ger tillträde till utställningen under hela sommaren. Besökare under 18 år har fritt inträde.)

Stängt midsommarafton och midsommardagen.

Utställning, stor, webb2000-talets arbetarkons
20 december 2015 – 7 februari 2016

torsdag-fredag 12-17
lördag-söndag 12-15
(Stängt 24-25 december och 31 december-1 januari)

2015 är det 120 år sedan arbetarkonstnären Johan Ahlbäck (1895-1973) föddes i Smedjebacken. 1993 instiftade Ahlbäckstiftelsen Ahlbäckpriset som varje år delas ut till en konstnär som i hans anda skildrar arbete, arbetare, arbetsliv eller arbetsmiljö.

Jubileet firas med en grupputställning i MEKEN i samarbete med Ahlbäckstiftelsen där fjorton av de tidigare Ahlbäckpristagarna deltar med verk som gemensamt ger en bild av vad arbetarkonst är idag.

Medverkar gör Julie Leonardsson (1995), Ulla Zimmerman (1996), Stefan Teleman (1998), Åse Marstrander (1999), Ulla Wennberg (2000), Svante Rydberg (2001), Roine Jansson (2002), Jan Annerborn (2007), Britt-Marie Rydberg (2008), Robert Nyberg (2009), Yngve Svedlund (2010), Lennart Engström (2011), Lars R Melander (2013) och Peter Nyblom (2014).

Affischbild webb, storPeter Nyblom
Ahlbäckpristagare 2014
11 oktober – 8 november 2015

torsdag – fredag 12-17
lördag – söndag 12-15

Fotografen och filmaren Peter Nyblom från Fagersta tilldelades förra årets Ahlbäckspris för sina fotografier av arbetare och arbetsplatser. Likt Johan Ahlbäck förskönar han inte motiven utan låter människorna träda fram sådana de är. Tolkningen av motiven får göras i betraktaren öga. På samma sätt skildras arbetsplatserna vare sig de är i drift, under avveckling eller sedan länge nedlagda och knappast synliga i landskapen.

I sin pristagarutställning visar Peter Nyblom bilder från fyra fotoprojekt. Genom sin nära koppling till industrin både som arbetare, tjänsteman och frilansfotograf för olika industrikoncerner har han ständigt haft fingret på pulsen och därigenom kunnat finnas med för att dokumentera de stora strukturella förändringarna under andra hälften av 1900-talet som inneburit omvälvande händelser i enskilda människors liv.

Peter Nyblom är född 1945 i Kronoby i finska Österbotten men flyttade till Sverige 1964 för att arbeta i gjuthallen vid Domnarvets Järnverk i Borlänge. 1968 bosatte han sig i Fagersta där han innan etableringen som frilansfotograf 1990 arbetade med en rad olika arbetsuppgifter inom Fagersta AB.

Peter Nyblom har medverkat i ett flertal böcker och tidigare bl.a. ställt ut på Arbetes museum i Norrköping och Nordiska museet.

 

WEAVOLUTON! webbWEAVLOUTION!

En utställning om samtida väv
18 juni – 30 augusti 2015 

tisdag-fredag kl. 11-17
lördag-söndag kl. 11-15

I samarbete med Alice Lund Textilier tar MEKEN ett helhetsgrepp om vävning från råmaterial till bruksvara och konstverk.

Genom århundradena löper varptrådarna som bärare av upplysning i alla kulturer. Kunskapen att väva textiler som skyddat mot väder och vind och värmt våra bostäder har varit en av förutsättningarna för mänsklig överlevnad sedan stenåldern. Följer man den spunna tråden bakåt försvinner den in i mystikens dimmor. I Norden formade nornorna trådar vars längd styrde människornas livsöden och hos varje kultur finns mytologiska förklaringar till det hantverk som likställdes med att skapa.

Omkring förra sekelskiftet hade nästan varje stuga och gård i vår trakt sin egen vävstol. I takt med den industriella utvecklingen pågick en nedgång i antalet som lärde sig väva vilket över hela värden just nu håller på att vändas till en WEAVLOUTION! med konstområdet som motor.

I utställningen visar ledande textilkonstnärer, ateljéer och tillverkare tillsammans med hantverkare och formgivare det internationella läget inom väv idag. Deltar gör Annika Ekdahl, Barbro Lomakka, Helena Hernmarck, Kazuyo Nomura, Maria Ray Johansson, My Draiby, Alice Lund Textilier, Handarbetets Vänner och Wålstedts Textilverkstad med flera .

Hantverket och arbetsprocessen är också en viktig del av WEAVOLUTION! Varje onsdag 14-17 finns lokala medlemmar i Riksföreningen för handvävning på plats för att visa och instruera den som själv vill prova, eller se hur det går till att väva.

Entré: 40 kr, under 18 fritt inträde.
Entrékortet är personligt och gäller för obegränsat antal besök till och med 29 augusti.

 

Maria Backman, webbMARIA BACKMAN

MAN HÖRDE DEM ALLTID PÅ LÅNGT HÅLL
– DE SJÖNG NÄR DE GICK GENOM SKOGEN

Abborrtjärn, ryssläger i Smedjebacken
23 april – 17 maj 2015

onsdagar 16-19
tors-sönd 12-16

Abborrtjärn ligger några kilometer rakt upp i skogen från Snöån i Smedjebackens kommun. På en öppen plats mitt ute i skogen stod barackerna där omkring 200 ryssar bodde under flera av andra världskrigets år. Det var myndigheternas avsikt att lägret skulle ligga avskilt och långt från städer och större samhällen. Det är fortfarande enbart grusvägar som leder dit. På den tiden levererades livsmedel till Ludvikavägen och man fick frakta maten till lägret med häst och vagn.
Under Andra Världskriget bodde hundratals ryska soldater i skogarna i Bergslagen. De flesta var soldater ur Röda Armén som flytt från tyska fångläger i Norge och Finland där de utnyttjades som slavarbetare för att bygga vägar och järnvägar. Många hade flytt genom att hoppa av tågen som transporterade dem norrut genom Norge och på ett eller annat sätt lyckats ta sig till Sverige.

Det är denna osynliggjorda del av vår nutidshistoria, men också möten som ägt rum och livsöden som sammanstrålat på dessa platser under de här åren som Maria Backmans utställning handlar om. Abborrtjärn, ryssläger i Smedjebacken är första etappen i hennes konstprojekt om lägren som fanns i Dalarna. Avsikten är att koppla ihop flertalet av de kommuner och platser där dessa Ryssläger fanns.

 

In motionIN MOTION
15 februari – 15 mars 2015

onsdagar kl. 17-21
tors–sön kl. 14-18

Utställningen kombinerar de kraftfulla rörelserna i Johan Ahlbäcks teckningar med samtida konstnärliga uttryck där linjerna på pappret blivit utgångspunkten för en streetdanceföreställning skapad av koreografen Charlie Prag. Tillsammans med Erika Janungers konstfilm Weightless som även använder dans som utrycksform är de – In motion.

 

 

Bild webbLARS R. MELANDER – AHLBÄCKPRISTAGARE 2013
12 oktober – 9 november 2014
onsdag 16-20
torsdag – söndag 13-17

Målaren, skulptören, illustratören, grafikern och satirikern Lars R. Melander tilldelades Ahlbäckpriset 2013 för sina skildringar av livet till sjöss. Utställningen visar även andra av hans verk tillsammans med fotografier av Stefan F. Lindberg och grafik av Torsten Billman.

 

 

 


AffischWebRe: Art

18 juni – 24 augusti 2014

I det återerövrades gestalt på gränsen mellan det vardagliga och det oanade återkommer föremålen som passerat genom våra liv. Arrangerade i kluster, dekonstruerade, sammanförda med främmande material eller omskapade ur nya utgångspunkter avtäcker de strukturer och detaljer omkring oss. Här öppnas möjligheten att uppleva vår omvärld ur synvinklar bortom vardagsmaskeringens skenbarhet.

I Re: Art deltar Kaarina Kaikkonen (installation), Jacob Dahlgren (skulptur), Maria Johansson (skulptur) och Vincent Skoglund (foto). Utställningen innehåller också ett butiksbord med handplockade föremål av konstnärer, hantverkare och formgivare.

tisdag – fredag 11-17Together
lördag – söndag 11-15
midsommarafton stängt

Pris: 40 kr. Biljetten är personlig och ger därefter fritt inträde till Re: Art under hela sommaren (Under 18 år fri entré)

Under sommaren har MEKEN ett program med korta kurser som utforskar utställningstemat ytterligare. Läs mer eller anmäl dig här!

 

Evenemang 2014

Videogudfestivalen till MEKEN 25 april Tema för årets festival är gränsland. Under dagen visas videokonstfilmer, däribland en världspremiär och flera internationella filmare föreläser om sitt konstnärskap. Programmet avslutas med att vinnarna av de båda tävlingsklasserna utses medan festivalen fortsätter som mingel.

Program 12.00-12.15 Intro 12.15-13.05 Margaret Salmon 13.25-14.15 Alex Hartley 14.40-15.30 Lucy Gunning 16.00-16.50 Michael Smith, konstfabrikör 17.05-17.30 Tävlingsprogram: öppna klassen 17.35-18.20 Tävlingsprogram: yrkesverksamma klassen 18.20-18.30 Prisutdelning Fri entré, drop in och mingel under kvällen.

Nätverket VIDEOGUD visar och sprider videokonst i Gävleborg, Uppsala och Dalarna. Med visningsstationer i offentlig miljö, som på Smedjebackens bibliotek, och en årlig festival skapar man möjlighet för människor att ta del av aktuell videokonst.

Videogudfestivalen fortsätter Efter festivaldagen den 25 april går de deltagande filmerna fortsatt att se i MEKEN under de två kommande helgerna. Lördag 26/4 Söndag 27/4 Lördag 3/5 Söndag 4/5 Öppet: 12-15

Torsdagen den 10 april ställer vi ut alla fantastiska superhjältar,
dräkttillbehör, hjälpmedel och farkoster som formgivits under de två senaste veckornas Skapande skola-projekt i MEKEN. Tillsammans med konstnären Hanna Nielsen från Orsa har 150 elever i åk 4 till 6 från Röda Berga och Hagge skola tittat närmare på formgivningsprocessen och med superhjältar som utgångspunkt skapat av insamlade, använda och återvunna föremål. Vernissagen är öppen för både konstnärerna, deras familjer och allmänheten.

Sommarens återbrukstema får smygpremiär under april.
Då blir MEKEN verkstaden där superhjältarna utrustas. Tillsammans med konstnären Hanna Nielsen från Orsa jobbar 150 elever i åk 4 till 6 från Röda Berga och Hagge skola med dräkter, hjälpmedel och farkoster som ska formges av insamlade, använda och återvunna föremål. Projektet utförs i samarbete med Skapande skola och de avbildade verken kommer att presenteras i en fotoutställning.

Grafikintroduktion för lärare och personal 21 januari
Grafikern Hilda Lindström håller i grafikintroduktion för lärare och kulturförvaltningens personal.

Grafik för barn 3 – 7 februari
Grafikern Hilda Lindström håller grafikkurs för skolbarn från Kyrkskolan i Söderbärke och Vads skola.

Utställning barngrafik 17 – 22 februari
Barn från Kyrkskolan i Söderbärke och Vads skola ställer ut sina grafiska blad i MEKEN, som dom skapat under grafikkursen med Hilda Lindström.

Prova-på-guldvaskning på sportlovet 24 – 26 februari
med Smedjebackens guldvaskarförening

Prova-på-grafik på sportlovet 26 februari
med Pernilla Jansson

Öppna Nordiska Inomhusmästerskapen i Guldvaskning 1 – 2 mars
För femte året tävlas det i guldvaskning med fullstora bassänger inomhus!  Arrangörer: Smedjebackens Guldvaskare.

 

Evenemang 2013 i MEKEN Smedjebacken

triennalaffischGrafik – Kraków-Oldenburg-Wien-Istanbul 15 dec 2013 – 23 feb 2014 Vernissage sön 15 dec. Kommunstyrelsens ordförande Leif Nilsson inviger utställningen k.l 16

IDÉ – PROCESS – BUDSKAP är mottot för 2012 års upplaga av Kraków-triennalen. Konstnärer från hela världen deltar. Falun är den nordiska filialen till Kraków och här visas triennalen från mitten av december 2013. Falujuryns val av 140 konstnärer kommer att fördelas på tre utställningsplatser, utöver Falun visas utställningar i  Rättvik och Smedjebacken.

LaitasalowebAhlbäckpristagaren Reino Laitasalo. Finlands nu levande förnämsta arbetarmålare Reino Laitasalo, ställer för första gången ut sina samlade verk i Sverige.Socialrådet Anne Eriksson från Finlands ambassad i Stockholm invigde utställningen. Därefter visade Reino Laitasalo utställningen.
Klicka här för att se Tv inslag av SVT Uutiset från tors 19 sept. (med svensk text)

Klicka här för att höra radiointervju av Sveriges Radio Sisuradio med Reino på vernissagdagen.

MekenaffischNaturen flyttar in 
25 maj – 25 aug  Vi människor står i ett oavbrutet samspel med naturen. Men vad betyder den och hur går gränserna mellan naturen och dig. Vad menar vi när vi säger: ”naturen”? Årets sommarutställning visar hur natur kan inspirera och påverka samtida konstnärer – och hur de i sin tur kan belysa begreppet natur och vår uppfattning om den. Genom att låta naturkonsten flytta in i detta industriarv lyfts också fram det säregna växelspelet mellan natur och industrimiljöer i Bergslagen.
Medverkande konstnärer: Göran Nilsson, Stefan Lindqvist, Magdalena Nilsson, Jussi Ojala, Anders Stimmer, Johan Bjärntoft, Jakob Robertsson, In Every Tree (Maria Olevik, Maria Larsson), Peter Nyblom, Oscar Furbacken, Maria Hall, Vincent Skoglund.


Evenemang 2012 i MEKEN Smedjebacken

Lådvin & Champagne en Cabare
Lördag 11 feb. kl 18.00, Onsdag 15 feb. kl 19.00
Förra året gjorde musikalen ”Skuggsidan” stror succé med två fullsatta föreställningar här i Smedjebacken ! Nu bjuder delar av samma, lokalt förankrade, teater – och musikgupp på en ny upplevelse. Välkommen till kabaréförställningen ”Lådvin och Champagne”. Två föreställningar ges i MEKEN.

Öppna Nordiska Inomhusmästerskapen i Guldvaskning 25-26 feb.
För fjärde året tävlas det i guldvaskning med fullstora bassänger inomhus!  Arrangörer: Smedjebackens Guldvaskare.

Prova-på-guldvaskning för barn på Sportlovet 27-29 feb.
Alla barn är välkomna att komma till MEKEN och lära sig vaska guld, av Smedjebackens Guldvaskarförening, under tre dagar. öppet 10-16 alla dagar. Kaffe, korv & saft.

Prova-på-grafik på Sportlovet 1 och 2 mars.
Gör ditt eget grafiska blad. På mdf board (en träskiva) får du tillverka ditt eget motiv för att sedan trycka den i vår grafiska press.
Max 9 deltagare/gång. Från 7 år.

Bergslagens kammarsymfoniker 4 mars.
erbjuder konsert för stor orkester (ca 40 musiker). Solistkonsert Chatjaturian Maskerad: Nocturne — Romanze — Valse. Beethoven Pianokonsert nr 1. Solist Stefan Arnold Brahms, Symfoni nr 3. Dirigent Toomas Kapten

Werner Aspenströmsällskapets årsmöte 21 april.
Efter mötet – ca 14.oo – framförs dikter skrivna av poeter som stod Werner Aspenström nära som Wislawa Szymborska och Bengt Anderberg. Dessutom får vi lyssna till en brevväxling mellan Erik W. Höjer och Werner Aspenström.

MomentaffischMOMENT – åtta svenska grafiker, 24 mars – 1 maj. Nina Bondeson, Urban Engström, Alexandra Kern, Fredrik Lindqvist, 
Minako Masui, Gunnar Nehls, Jenny, Olsson och John Rasimus. Collageartade väggobjekt, skulpturala träsnitt, gigantiska torrnålar och tryck på textil, det är några verk som visas av dessa åtta samtida grafiker. Utställningen MOMENT tillkom 2010 med anledning av utdelningen av Jordi Arkös stipendium för grafiker, instiftat av Carl-Axel Valéns stiftelse, i samarbete med Eskilstuna konstmuseum och har efter det visats på ett flertal platser i Sverige. Vi fick chansen att visa utställningen tack vare bidrag från LänskonstDalarna. I samband med utställningen byggde vi även upp vår flyttbara grafiska verkstad och erbjöd kurser och prova på  grafik under utställningsperioden. 10 klasser från Smedjebacken kom och provade ett antal olika grafiska tekniker hos oss, tillsammans med vår konstnärliga ledare Pernilla Jansson.
Prova-på-grafik. Drop-in på tisdagar.
Guidade visningar

Möten med Bergslagsförfattare 12 maj.
Litteraturseminarium om och med Bergslagens författare. Vi vänder oss till klassikerna och dagens författare och bjuder in alla litterära sällskap inom regionen (18 st) samt verksamma författare. Det blir ett varierat program med musik, sång och uppläsningar och avsikten är att skapa en både intressant och underhållande dag som stimulerar till fördjupad läsning och ger varaktiga upplevelser. Seminariedagen är öppen för allmänheten.

Veteranmotorcykelutställning.  23 maj – 2 juni.
Motorcyklar under 8 decennier. Från 1910-talet till dagens hojar!
Motorcykelhistoriska klubben i Västerbergslagen visar motorcyklar, bilder och föremål som illustrerar MC hobbyn. Bl.a. visas SURRAK, motorcykeln som tillverkades i Rävåla (Saxdalen) på 1910- talet!
Utställningen avslutas 2 juni med DALARUNDAN

Balders Brass 10 juli.
Balders Brass är en mässingssextett som vid det här laget är något utav en institution. Spelar gamla godingar och schlagers i en skön blandning. Balders Brass är en brassensemble från Bergslagens Kammarsymfoniker.

We love lera – Sommarutställning 20 juni – 26 aug
Sommarens utställning är en hyllning till lerans fantastiska uttrycksförmåga. I Bergslagen som är järnets region, var leran även en förutsättning för stålets utveckling. Här visas en väldig spännvidd – från konst i toppnivå och lokala krukmakare, till ett underbart gammalt tegelbruk, byggnadsvård och lera i bruk i stadens eget stålverk. De utställande keramikerna är dels verksamma i trakten, dels har de ursprung eller annan anknytning med regionen runtom Smedjebacken. Här kommer finnas brukskeramik till försäljning, workshops, prova på drejning och mycket annat.

Utställare: Anna Kåks, Sven Möller, Per B Sundberg, Eva Zeathreus, Karin Jaxelius, Meta Eriksson, Gisela Karlestedt, Matilda Gustavsson, Pia och Stellan Anliot, samt Leni Lindmark, Daniel Eriksson, Lotta Stål, Lars-Åke Lindstedt, Mikaela Andersson, Kerstin B Persson, Mariana Sääf, Marie Långhans, Jonsson, m.fl., Bältarbo tegelbruk, industriell keramik och lokal tegelhistorik.

KERAMIK-WORKSHOP 9 – 13 juli
I samband med MEKEN, Smedjebackens stora keramikutställning i sommar arrangerar vi en 5 dagars workshop för yrkesverksamma keramiker. Kursledare är keramikerna Eva Zethraeus från Sverige samt Zach Tate och Dale Huffman från USA. I kursen ingår dagliga demonstrationer,föreläsningar samt eget ”hands-on” arbete i ett antal olika tekniker. Kurspris: 1500 kr.

Prova-på- bränna keramik 18 augusti
Prova på att glasera och bränna keramik i vedeldad raku-ugn, en Japansk teknik. Lärare: Lars – Åke Lindstedt från Västanfors .
18 augusti på em i MEKEN, i samband med augustifesten i Smedjebacken

Byggnadsvårdshelg 25-26 augusti
Under sista helgen på sommarutställningen arrangeras en byggnadsvårdshelg i Meken
Lördag den 25 aug anordnas kurser på Tema Lera i lerklining och murning
Lerklining, kursledare Maritha Gunnarsson på Klassiska Byggvaror, Hedemora. Murning,kursledare Christian Olsén
Söndag den 26 aug är det Öppet hus för alla byggnadsvårdsintresserade. Föreläsningar och utställare ger dig handfasta tips och råd i byggnadsvård. Kaffeservering.

CREDO kören från St. Petersburg gästspelar i Meken, Onsdag 19 sept.
Arr: Flogbergs Sellskapet, ABF, Kulturförvaltningen

Retrospektiv fotografier av Lennart Engström 13 okt.- 11 nov.
2011 års Ahlbäcksstipendiat, dokumentärfotografen Lennart Engström visar sina bilder i MEKEN. Lennart Engström, boende i Uppsala och född och uppvuxen i bruksamhället Ljusne i Hälsingland,skildrar i sitt fotografi det dagliga arbetet i arbetarklassens vardag. ”I likhet med Johan Ahlbäck visar han en respektfullhet och lyhördhet inför människors stilla vardag” är en del av Ahlbäcksstiftelsens motivering till priset!

Prova-på olika tekniker i Meken och Smedjan. Vernissage, prisutdelning, musik. 13 okt.
9.30 – 12.00 Akvarell, grafik, akryl, smide med handledare – ingen föranmälan krävs.
10.00 Visning av nya utställningen om Johan Ahlbäck i Ahlbäcksalen
11.00 Visning av Johan Ahlbäcks ateljé, Vasagatan 18 E
12.00 Lunch i Meken till självkostnadspris 13.00
Vernissage Fotoutställningen ”Retrospektiv” av Lennart Engström förra årets Ahlbäckpristagare.
Utställning av barns egna grafiska bilder. Maths Isacson inviger utställningarna som följs av en rundvandring.
Jazziga toner med Markku Miettinen-Saxofon, Johan Jansson-Bas 14.00
Utdelning av årets Ahlbäckpris som går till Reino Laitasalo grafiker och målare, född 1929 i Pirkkala (nära Tammerfors), bor och arbetar i Riihimäki (norr om Helsingfors)

Sissela Kyle ”Livets löpande band” 13 okt.
Ahlbäcksdagarna 2012 avslutas med en föreställning av Sissela Kyle, skådespelare och komiker.

Björn Heden och Jari Antell sjunger egna sånger och andra visor på temat ”Gammalt och nytt”. 18 okt.
samarbete med Kulturföreningen Första fredagen,Lottas kafé, Smedjebackens kommun och ABF

Dockteaterworkshop: ”Rötägget”  25 okt.
– skolprogram,

Rakubränning på hallowen 31 okt.
Prova-på att bränna raku.

Smedjebackens manskör 100 år Jubileumskonsert i MEKEN 17 nov. The Show must go on! Vi framför en bred repertoar av sånger från förr till nu. Solister: Emilia Watz, Peter Öbrell & Peter Östlund Dirigent: Staffan Carlsson Medverkande körer: Falu Kvartettsångare, Siljansnäs Manskör, Manskören Kamraterna Hedemora & Säters Manskör.

Kreativ julmarknad, 2 dec.
Vi återkommer med vår populära julmarknad! På skyltsöndagen blir det julmarknad i MEKEN & Smedjan med lokala hantverkare. Lions club Smedjebacken sköter serveringen! öppet 13 – 18 Fri entré.

Konsert ”Kura Skymning”, 7 dec.
Utvecklingsenheten i Smedjebacken anordnar en välgörenhetskonsert till förmån för barnhemmet Sacred Heart i Rumänien. Konserten ”Kura Skymning” är med Maria Keohane och Leif-Åke Wiklund som framför stämningsfulla visor i juletid på Meken.

 

Evenemang 2011 i MEKEN Smedjebacken

YngveSvedlundAffisch

Yngve Svedlund, målare, grafiker, tecknare, författare och årets Ahlbäcksstipendiat 2010: ”För ett mångårigt konstnärskap där den arbetande människan och hennes vardagsmiljö alltid varit närvarande. I likhet med Johan Ahlbäck visar han människan i arbete med sina verktyg – lantbrukaren med sin traktor, metallarbetaren med sin svarv, smeden vid sitt städ – allt skildras av Yngve med energisk linjenerv och koloristisk friskhet; ett personligt berättande där både allvar och lek ryms”. Yngve Svedlund är född 1925 och studerade grafik på Konstakademien i Stockholm 1955, visade ett 60- tal teckningar, målningar samt grafiska blad i MEKEN.

Meken_Affisch_juni2011_A3

Helena Blomqvist, fotograf och uppvuxen i Smedjebacken, visade sommaren 2011 ett 50 tal verk från sina tre serier: The last golden frog, The dark planet och First women on the moon. Sommarens utställning 2011 ”Le Petit Soldier” innehöll ett 50 tal verk av Helena Blomqvist. Helena Blomqvist, född och uppvuxen här i Smedjebacken är en av Sveriges mest framstående samtida konstfotografer. Blomqvist skapar en drömlik värld i sina bilder. Hon tillverkar noggrant detaljerade modeller och rekvisita för hand och det kan ta månader för henne att arbeta fram en bild. Efter att ha fotograferat av modeller och rekvisita, redigerar hon bilden digitalt. Inspirationskällan för Blomqvist arbeten är en samling drömmar, mardrömmar, tidningsutklipp, gamla fotografier, myter och sagor.