Skip to content

Evenemang

 

Konstkollo 2018, webb

Konstkollo
25 – 29 juni 2018
Från 9 år och uppåt

Snart är det dags för MEKEN:s konstkollo. I sommar hålls det under utställningen Florentine av fotografen Helena Blomqvist från Smedjebacken. Deltagarna kan välja att vara med och prova olika material och tekniker tillsammans med inbjudna konstnärer antingen på förmiddagen eller eftermiddagen.

Under fem dagar får barn och ungdomar skapa i lera med keramikern Karin Jaxelius, smide med Ann-Kristin och Jonny Treard och föreningen Våga Smida, textil och växtfä

Gamla MEDIUM vägg i vägg med MEKEN blir kollots egen ateljé från måndag till fredag under v. 26. Ta med oömma, varma kläder och mellanmål. Passen man kan välja mellan är kl. 9-12 eller kl. 13-16.rgning med Lina Sofia Lundin och i textil med My Draiby. Det hela avslutas med en vernissage.

Barn och unga som är skrivna i Smedjebackens kommun deltar kostnadsfritt. Däremot krävs en depositionsavgift på 300 kr som återbetalas efter att kolloveckan avslutats. Deltagare som uteblir utan att avsäga sig sin plats återfår inte depositionsavgiften. För deltagare som inte är skrivna i kommunen är avgiften 300 kr per person.

Föranmälan är obligatorisk eftersom antalet platser är begränsade. Vill du anmäla dig eller har du några frågor, kontakta Henrik Fredberg:

henrik.fredberg@smedjebacken.se
Tel: 0240-66 88 85

 

TIDIGARE

 

Bild, webb

Vernissage
Florentine
Onsdag 20 juni 2018
Kl. 16-18

Invigning kl. 16.15

Fri entré.

Under sommaren visar fotografen Helena Blomqvist sin andra separatutställning på MEKEN. I berättelsens fokus rör sig den åldrande ballerinan Florentine i ett ikoniskt urbant 1900-tals landskap. Genom en serie personliga ögonblick, parallella med avgörande historiska skeenden, framträder en tidsaxel där gränserna mellan nu och då upphör.

Med kamerans hjälp flyttar Helena Blomqvist sina scener bit för bit till det digitala mörkrummet. Där flätas modeller, miljöer och aktörer samman till en imaginär bildvärld som reflekterar föreställningar vi har om vår omvärld, samtid och historia.

 

 

Lokalsamtal, webb

Lokalsamtal
Onsdag 23 maj 2018
Kl. 18.00-20.30

Fri entré.

Po Tidholm håller i kvällen och inleder själv med en föreläsning om centrum och periferi och varför landsbygdsfrågor är viktigare än någonsin. Därefter följer en paneldebatt med med lokala röster som sätter fokus på det som är viktigast för just Smedjebacken och den omgivande regionen nu och i framtiden där också publiken har möjlighet att komma med inspel.

Dörrarna öppnas kl. 17.45. Förutom fika serveras också varm mat under kvällen som kan avnjutas i trevligt sällskap under tak eller i kvällssolen på innergården bland våra spirande drivbänkar om vädret är fint.

Kvällens program:

-Föreläsning med powerpoint och bilder av Po Tidholm.
-Fikapaus.
-Landsbygdsdebatt med lokala aktörer.
-Avslutande reflektion där Po Tidholm kopplar panelsamtalet med föreläsningen.

Deltagare i panelen är:

-Carl-Oscar Sjögren, konstnärlig ledare för The non existent Center vid Ställbergs gruva, Ljusnarsberg
-Fredrik Rönning, kommunalråd (S), Smedjebacken
-Helena Andersson, kulturnämndsordförande (S), Smedjebacken
-Maria Lundgren, mångfaldsstrateg vid Hedemora kommun, Smedjebacken
-Stina Stenberg, forskare inom Tillväxt i Västerbergslagen vid Samarkand2015, Ludvikas- och Smedjebackens kommuner

Moderator: Ulf Lundén, kulturredaktör för Dala-Demokraten, Smedjebacken

Po Tidholm är journalist, författare och föreläsare med över tjugo års erfarenhet av landsbygdsfrågor. Han är känd från SVT-serien Resten av Sverige och aktuell med boken Läget i landet. Under inledningen av 2018 hålls Lokalsamtal på orter över hela landet för att stimulera lokalt engagemang och mobilisera väljare, berörda organisationer och politiker från alla partier inför valet. Arrangemanget på MEKEN genomförs i samarbete med Teg Publishing, Landshypotek och ABF Dala Finnmark.

Läs mer om sommarens programverksamhet på: www.mekensmedjebacken.se/programverksamhet-2018/

 

 

Linderborg och Greider, Foto Maxim Thoré

Finissage med Röda rummet
Söndag 22 april 2018

Kl. 12-16 öppettider för utställningen Ordsaker.

Populism sätter demokratin i febrigt tillstånd
Dala-Demokraten och Röda Rummet
Kl. 14-16

Medverkande: Åsa Linderbo

rg, författare och kulturchef på Aftonbladet och Göran Greider, författare och chefredaktör på Dala-Demokraten, nu med boken Populistiska manifestet.

Programvärd: Ulf Lundén, kulturredaktör Dala-Demokraten. Foto: Maxim Thoré

Efter författarsamtalet finns möjlighet att köpa fika och signerade böcker.

Fri entré.

Arrangemanget är ett samarbete mellan Dala-Demokraten, Werner Aspenström-sällskapet, ABF Dala Finnmark och MEKEN.

 

 

Vernissage, webbVernissage

Ordsaker av Magnus Lönn
och en berättelse om den 100-årsjubilerande Werner Aspenström

Lördag 24 mars 2018

Kl. 13-14 Vernissage
Kl. 14-16 Werner Aspenströmsällskapets årsmöte

Program kl. 13-16

Werner Aspenström-sällskapets ordförande författaren Per Helge inviger utställningen och Magnus Lönn läser sina favoritdikter av Werner Aspenström.

Samtal mellan Dala-Demokratens kulturredaktör Ulf Lundén och mottagaren av Werner Aspenströmpriset år 2017 Ingela Strandberg.

Erika Sigvardsdotter berättar om ett Wernerianskt feministiskt manifest för arbetet med Ställbergs gruvor.

Fri entré.