Evenemang

AKTUELLT

OPEN CALL: Unga konstnärer sökes för att skildra arbetarkulturen

Johan Ahlbäckstiftelsen i Smedjebacken erbjuder ett vistelsestipendium, vilket innebär en veckas vistelse med visst arvode i Smedjebacken under sommaren 2019 under någon av veckorna 26-30.

Syftet med vistelsen är att inspirera till konstnärliga skildringar av arbetslivet.

Förutom ett stipendium på 7 500 SEK ingår resa till och från Smedjebacken samt boende på Ovakos kursgård. I övrigt självhushåll. Du får tillgång till Johan Ahlbäcks ateljé och konsthallen MEKEN för ditt skapande. Du förväntas göra studiebesök på olika arbetsplatser för att dokumentera arbetsplatsen och arbetsmiljön. Konstnärlig handledning erbjuds av tidigare Ahlbäckspristagare.

Läs mer i länkat dokument här: Stipendieutlysning Ahbäck 2019

 

För ev övriga frågor, kontakta Henrik Fredberg, konstnärlig ledare på konsthallen MEKEN 0240-668 885 eller kulturchef Anne Seppänen 0240-660 283. Ytterligare information om Johan Ahlbäck och Ahlbäckstiftelsen hittar du på Smedjebackens kommuns hemsida: www.smedjebacken.se/upplevagora/johanahlback

 

TIDIGARE

Meken_Affisch_julmarknad_wp

Årets Kreativa julmarknad på MEKEN är här!

Varmt välkomna till konsthallen MEKEN på första advent då vi öppnar portarna till Smedjebackens juligaste marknadsplats där lokalt och regionalt hantverk, formgivning, design, slöjd och annat kommer att finnas till försäljning.

– Missa inte vår inbjudna kör, JoyVoice, som kommer kl. 14.00 bjuda på levande musik från deras 50 mannakör. Kom i tid och mingla runt för bra platser!

– Smedjebackens Werner Aspenströmsbibliotek visar MINI-BiO för de små barnen i MEKENs lilla biosalong under dagen. Vi visar löpande filmer med Spöket Laban, Prick & Fläck, Snögubben och Bu och Bä!

Kom till konsthallen och få en riktig julstämning i kroppen med gott fika i vårt kafé, musik, trevligt folk och framför mycket – julklappshandel! På marknaden kommer ni att hitta bland annat smideshantverk från Joakim Frost, keramikföremål och illustrationer av Frida Karlsson, Ljusskåp av återbrukade ting av Reidar Sjödén, handtillverkade smycken från JaJa Silver Design, Pärlemor, Minnas hantverk och design m.fl. även handvävda mattor av Iris Björklund och skinnarbete från Svanskogens konstiga Ull för att nämna några.

Är du intresserad av att sälja ditt hantverk med betoning på kvalitet och känsla, kontakta då Henrik Fredberg 0240-668 885 eller henrik.fredberg@smedjebacken.se för mer information.

 

Meken_Affisch_cirkus-wp-posterBarnföreställningen ATT RYMMA MED EN CIRKUSkonstnärssamtal

Lördag 24:e november kl. 14.00

ATT RYMMA MED EN CIRKUS är en lekfull föreställning om några skulpturers längtan efter äventyr.

Vi tar utställningsrummet till barnen och skapar en värld där föremål besjälas. Det leks med det förbjudna i att vidröra konstobjekt och ställs frågor om vem eller vad som är rekvisita åt vem, hur får man behandla en skulptur? Får man röra, dra, klättra? Och hur når formerna den frigörelse de längtar efter?

Föreställningen framförs av två akrobater, ett antal abstrakta keramikskulpturer och en skulptör i en fiktiv utställningsmiljö.

Föreställningen riktar sig till barn från 4 år och är ca 30 minuter lång. Efteråt följer ett konstnärssamtal med Matilda Haritz Svensson, Signe Veinholt och Rebecka Nord om processen, mötet mellan det keramiska hantverket och scenkonst. Samtalet leds av MEKENs konstnärliga ledare.

Koncept och på scen: Matilda Haritz Svensson, Signe Veinholt & Rebecka Nord.
Musik av Love Meyerson.

Biljettinformation
Tid: Lördag 24 november kl. 14.00-15.30 (Föreställning ca 30 min+15 min paus +konstnärssamtal). Dörrarna öppnar ca 30 minuter innan föreställningen.
Plats: konsthallen MEKEN, Kyrkogatan 12, 777 30 Smedjebacken, Dalarna
Pris: Förköp 40 kr barn / 70 kr vuxen, i dörren 60 kr barn / 90 kr vuxen
OBS! Begränsat antal platser!

Biljetter finns att köpa som förköp på Werner Aspenströms bibliotek i Smedjebacken eller i dörren på MEKEN. Betalning går med kontant, kort eller swish.

 

publikvisning ErikssonErikssonPublik visning av pågående artist-in-residence på konsthallen MEKEN.
Torsdag 29 november kl. 17.30 – 19.00

Genom en nationell utlysning om ett artist-in-residence (dans-residens) tillsammans med Landstinget Dalarna har två dansare valts ut att arbeta i konsthallens lokaler för pågående projekt eller konstnärligt utforskande. Utdrag från deras arbete denna vecka visas nu inför publik med ett efterföljande samtal med de medverkande.

I en konstnärliga tolkning av språkets betydelse för en stimulerande omvärld skriver de så här:
”Vad innebär ord som koncept för oss människor vars stimuli från omvärlden har så oändligt många fler dimensioner än det ordet i sig beskriver? Hur strukturerar vi orden för att omvandla något till synes betydelselöst till något vi upplever som poetiskt och meningsfullt? Vad skiljer nonsens från mening? Hur skiljer sig någots mening från dess betydelse eller är det samma sak?”

Program för kvällen:
kl. 17.30 – Dörrarna öppnar. Försäljning av kaffe/te och smörgås.
kl. 18.00 – Daniella Eriksson & Erik Eriksson visar ett WIP (”work in progress”)
från deras residens på MEKEN
kl. 18.20 – Samtal med gästkonstnärerna och leds av arrangören.

Det kommer att finnas kvällsfika till försäljning.

Daniella Eriksson (f. 1993, Falun) Utbildad vid programmet för Dans – Performance vid Dans- och Cirkushögskolan i Stockholm och därefter vidareutbildning i Israel. Idag frilansar hon som dansare och koreograf men beskriver gärna sitt arbete som att guida turer till platser som egentligen inte existerar. Oftast tar hon sina resenärer till drömlika universum som liknar vår verklighet men där allt har en annan färg och betydelse.

Erik Eriksson (f.1988, Karlstad) Utbildad vid P.A.R.T.S. i Belgien. Arbetar som frilansande dansare och koreograf. Hans arbete utgår ifrån det pragmatiska antagandet att så som vi ser världen – så ter den sig för våra ögon. Eriks koreografiska arbete fokuserar därför på hur han kan påverka vår perception genom miljöer där interaktionen mellan åskådare och omgivning ger upphov till nya syn och förhållningssätt. I detta arbete krävs inte bara ett aktivt engagemang från åskådaren, utan också extrem uppmärksamhet på detaljer vid konstruktionen av scenrummet och hur åskådaren bjuds in för att interagera med det. Här vävs Eriks scenkonstarbete samman med hans passion för rörelseundervisning, vilken för honom utgör en lika stor del av konstnärsskapet som den som riktas till en traditionell publik.

Foto: Ieva Gaurilchikaite

FRI ENTRÉ!

Stefan F Lindberg, Vernissage, webb

Drömmen om ett bättre liv
Stefan F Lindberg
Ahlbäckpristagare 2017
Lördag 6 oktober 2018

Vernissage med program
Kl. 10.00-15.00
Fri entré

Kl. 10.00. Musik av Västerbergslagens kulturskola.

Kl. 10.15. Stefan F Lindbergs utställning invigs av den tidigare Ahlbäckpristagaren Lars R Melander. Visning.

Kl. 11.30. Lunch och musik. Soppa, smörgås och fika till försäljning.

Kl. 12.30. Dramatikern Arne Andersson och Järnbruksklubbens vise ordförande Helena Andersson presenterar intervjuprojekt med medlemmar från IF Metall och Kommunal.

Kl. 14.15. Utdelning av Ahlbäckpriset 2018 till målaren, tecknaren och grafikern Anders Björnhager från Borlänge.

Vernissagens program ingår i Ahlbäckdagarna 2018 som inleds fredag 5 oktober i Ahlbäcksalen på Werner Aspenströmbiblioteket. Poeten och författaren Helene Rådberg börjar årets arrangemang med att ta avstamp i sitt författarskap för att inleda en diskussion om arbetarkulturens framtid och Ahlbäckstiftelsens roll. Därefter berättar Stefan F Lindberg om sina fotografier och sin senaste bok som är ett samarbete med journalisten och författaren Lennart Johnsson. Mer om Ahlbäckdagarna finns att läsa på:

www.smedjebacken.se/upplevagora/nyhetsarkivupplevagora/programforahlbackdagarna2018

Konstkollo 2018, webb

Konstkollo
25 – 29 juni 2018
Från 9 år och uppåt

Snart är det dags för MEKEN:s konstkollo. I sommar hålls det under utställningen Florentine av fotografen Helena Blomqvist från Smedjebacken. Deltagarna kan välja att vara med och prova olika material och tekniker tillsammans med inbjudna konstnärer antingen på förmiddagen eller eftermiddagen.

Under fem dagar får barn och ungdomar skapa i lera med keramikern Karin Jaxelius, smide med Ann-Kristin och Jonny Treard och föreningen Våga Smida, textil och växtfä

Gamla MEDIUM vägg i vägg med MEKEN blir kollots egen ateljé från måndag till fredag under v. 26. Ta med oömma, varma kläder och mellanmål. Passen man kan välja mellan är kl. 9-12 eller kl. 13-16.rgning med Lina Sofia Lundin och i textil med My Draiby. Det hela avslutas med en vernissage.

Barn och unga som är skrivna i Smedjebackens kommun deltar kostnadsfritt. Däremot krävs en depositionsavgift på 300 kr som återbetalas efter att kolloveckan avslutats. Deltagare som uteblir utan att avsäga sig sin plats återfår inte depositionsavgiften. För deltagare som inte är skrivna i kommunen är avgiften 300 kr per person.

Föranmälan är obligatorisk eftersom antalet platser är begränsade. Vill du anmäla dig eller har du några frågor, kontakta Henrik Fredberg:

henrik.fredberg@smedjebacken.se
Tel: 0240-66 88 85

Bild, webb

Vernissage
Florentine
Onsdag 20 juni 2018
Kl. 16-18

Invigning kl. 16.15

Fri entré.

Under sommaren visar fotografen Helena Blomqvist sin andra separatutställning på MEKEN. I berättelsens fokus rör sig den åldrande ballerinan Florentine i ett ikoniskt urbant 1900-tals landskap. Genom en serie personliga ögonblick, parallella med avgörande historiska skeenden, framträder en tidsaxel där gränserna mellan nu och då upphör.

Med kamerans hjälp flyttar Helena Blomqvist sina scener bit för bit till det digitala mörkrummet. Där flätas modeller, miljöer och aktörer samman till en imaginär bildvärld som reflekterar föreställningar vi har om vår omvärld, samtid och historia.

Lokalsamtal, webb

Lokalsamtal
Onsdag 23 maj 2018
Kl. 18.00-20.30

Fri entré.

Po Tidholm håller i kvällen och inleder själv med en föreläsning om centrum och periferi och varför landsbygdsfrågor är viktigare än någonsin. Därefter följer en paneldebatt med med lokala röster som sätter fokus på det som är viktigast för just Smedjebacken och den omgivande regionen nu och i framtiden där också publiken har möjlighet att komma med inspel.

Dörrarna öppnas kl. 17.45. Förutom fika serveras också varm mat under kvällen som kan avnjutas i trevligt sällskap under tak eller i kvällssolen på innergården bland våra spirande drivbänkar om vädret är fint.

Kvällens program:

-Föreläsning med powerpoint och bilder av Po Tidholm.
-Fikapaus.
-Landsbygdsdebatt med lokala aktörer.
-Avslutande reflektion där Po Tidholm kopplar panelsamtalet med föreläsningen.

Deltagare i panelen är:

-Carl-Oscar Sjögren, konstnärlig ledare för The non existent Center vid Ställbergs gruva, Ljusnarsberg
-Fredrik Rönning, kommunalråd (S), Smedjebacken
-Helena Andersson, kulturnämndsordförande (S), Smedjebacken
-Maria Lundgren, mångfaldsstrateg vid Hedemora kommun, Smedjebacken
-Stina Stenberg, forskare inom Tillväxt i Västerbergslagen vid Samarkand2015, Ludvikas- och Smedjebackens kommuner

Moderator: Ulf Lundén, kulturredaktör för Dala-Demokraten, Smedjebacken

Po Tidholm är journalist, författare och föreläsare med över tjugo års erfarenhet av landsbygdsfrågor. Han är känd från SVT-serien Resten av Sverige och aktuell med boken Läget i landet. Under inledningen av 2018 hålls Lokalsamtal på orter över hela landet för att stimulera lokalt engagemang och mobilisera väljare, berörda organisationer och politiker från alla partier inför valet. Arrangemanget på MEKEN genomförs i samarbete med Teg Publishing, Landshypotek och ABF Dala Finnmark.

Läs mer om sommarens programverksamhet på: www.mekensmedjebacken.se/programverksamhet-2018/

Linderborg och Greider, Foto Maxim Thoré

Finissage med Röda rummet
Söndag 22 april 2018

Kl. 12-16 öppettider för utställningen Ordsaker.

Populism sätter demokratin i febrigt tillstånd
Dala-Demokraten och Röda Rummet
Kl. 14-16

Medverkande: Åsa Linderbo

rg, författare och kulturchef på Aftonbladet och Göran Greider, författare och chefredaktör på Dala-Demokraten, nu med boken Populistiska manifestet.

Programvärd: Ulf Lundén, kulturredaktör Dala-Demokraten. Foto: Maxim Thoré

Efter författarsamtalet finns möjlighet att köpa fika och signerade böcker.

Fri entré.

Arrangemanget är ett samarbete mellan Dala-Demokraten, Werner Aspenström-sällskapet, ABF Dala Finnmark och MEKEN.

Vernissage, webbVernissage

Ordsaker av Magnus Lönn
och en berättelse om den 100-årsjubilerande Werner Aspenström

Lördag 24 mars 2018

Kl. 13-14 Vernissage
Kl. 14-16 Werner Aspenströmsällskapets årsmöte

Program kl. 13-16

Werner Aspenström-sällskapets ordförande författaren Per Helge inviger utställningen och Magnus Lönn läser sina favoritdikter av Werner Aspenström.

Samtal mellan Dala-Demokratens kulturredaktör Ulf Lundén och mottagaren av Werner Aspenströmpriset år 2017 Ingela Strandberg.

Erika Sigvardsdotter berättar om ett Wernerianskt feministiskt manifest för arbetet med Ställbergs gruvor.

Fri entré.