Skip to content

Utställningar

 
Helena Blomqvist, To the moon, webb
 
 
Florentine
Av Helena Blomqvist

21 juni – 19 augusti 2018

tisdag–fredag kl. 11-17
lördag–söndag kl. 11-15
(stängt: 22–24/6)

 

Under sommaren visar fotografen Helena Blomqvist sin andra separatutställning på MEKEN. I hennes bilder glimtar hela den fotografiska historien fram tillsammans med fasetter från konst, litteratur och populärkultur.

Estetik inspiration från tidiga fotografiska verk i kombination med dokumentär skärpa skapar rymden av mystik som hennes mångbottnade bildberättelser kontrasteras mot. I varje ruta finns en egen historia där slutaren öppnats i det definierande ögonblicket. Med sina sublimt vackra fotografier håller hon kvar betraktarens blick på ämnen som vi lätt tillåter oss att blundar för i andra sammanhang.

I den betitlande berättelsens fokus rör sig ballerinan Florentine i ett ikoniskt urbant 1900-tals landskap. En sönderfallande version av det New York som existerade vid mitten av förra århundradet med sina rötter tungt förankrade i populärkulturen. Genom en serie personliga ögonblick, parallella med avgörande historiska skeenden, poserar Florentine tillsammans med sina medaktörer.

Som sitt åldrade jag rör hon sig mellan olika punkter i livet längs en tidsaxel där gränserna mellan nu och då upphört. Likt återbesök i det förflutna utforskar hon på nytt sina minnen i det ljus de nu framstår snarare än som en spaningsinsats efter den tid som flytt.

I bildsviten Slumberland tränger sig nattens drömmar på i det sovande kvarteret. I skymningsljuset blir det välbekanta villaområdet utkanten av en mörk och outforskad kontinent som lockar en förundrad pojke att se sig om i dess exotiska och obefolkad ödemark. På sina vidsträckta vandringar i det okända blir ett förhistoriskt monster hans sällskap och trygga hamn.

Helena Blomqvist, f. 1975, är uppväxt i Smedjebacken och utbildad inom konstnärligt foto och film vid Göteborgs universitet. Hon är baserad i Stockholm, men har också en ateljé i Smedjebacken.

Arbetsprocess hon utvecklat har mycket gemensamt med filmteamets när hon ikläder sig rollerna som scenograf, rekvisitör, kostymör, ljussättare och regissör. Med kamerans hjälp flyttar hon verkligheten bit för bit till det digitala mörkrummet. Där flätas modeller, miljöer och aktörer samman till en imaginär bildvärld. Tillsammans utgör de fragmenten av en helhet med stämningar och färgtoner som omslutande ramverk. I spänningen som skapas mellan verkligheten och dess avbild reflekteras föreställningar vi har om vår omvärld, samtid och historia.
 
 
Entré: 40 kr. Under 18 år fritt inträde.
(Det personliga entrékortet ger tillträde till utställningen under hela sommaren.)