Skip to content

Utställningar

 

Kommande

 

Identitet, webbIdentitet/ Identiteetti/ Identity
18 juni – 20 augusti 2017

Vernissage lördag 17 juni kl. 12-14

tisdag-fredag kl. 11-17
lördag-söndag kl. 11-15

stängt: 23-25 juni

För att uppmärksamma Finlands 100-årsjubileum som stat ägnas sommarens utställning åt samtida finsk konst. Charlotta Östlund, Esko Männikkö, Iiu Susiraja, Minna Palmqvist, Sami Parkkinen m.fl. deltar med verk som på olika sätt förhåller sig till identitet.

Tillsammans blottlägger de samhällets konstruktion och kontaktpunkterna mellan oss själva och vår omvärld, kollektiva tillhörigheter och de identifikationer vi delar med andra.

Entré: 40 kr SEK. Under 18 år fritt inträde.
Det personliga entrékortet ger tillträde till utställningen under hela sommaren.

 

 

Tidigare

 

Transition II - Utställning 200Transition II

Vernissage lördag 18 mars

19 mars – 23 april 2017

onsdag-fredag 12-16
lördag-söndag 12-15

Fri entré

Vi har alla en relation till förflyttning. Vi har upplevt separation, nya platser, politiska konflikter eller någon i vår närhet som gjort det. I alla tider har människor rört sig för att skaffa mat, utfodra sina djur eller hitta jobb och trygghet. För någon kan det tillhöra gårdagen, för andra är det nutidens vardag. Men hur kan dessa erfarenheter gestaltas?

Årets upplaga av Vägskäl i Leksand gavs namnet Transition och handlar om förflyttningar, den rörliga människan och det föränderliga mänskliga landskapet. Viljan att låta världssituationen ta plats på den konstnärliga arenan i Dalarna blev utgångspunkt för utställningen. För att göra innehållet tillgängligt för en stor publik tog Transition formen av ett konstprojekt som både visar och skapar konst och kontakter över ett större geografiskt område.

Årets Vägskäl är ett samarbete mellan KiD (Konst i Dalarna), Leksands kulturhus, MEKEN och femton konstnärer. Som projektets kurator har Lina Sofia Lundin från KiD skapat en plattform för att närma sig andras berättelser och därigenom även våra egna.

Under hösten visades verk av svenska och internationella konstnärer på Leksands kulturhus. Samtidigt pågick ett konstnärsresidens på ett asylboende i Garpenberg och en satelitutställning i Ludvika konsthall.

Med Transition II på MEKEN i Smedjebacken öppnas fas två där allt som ägt rum hittills i projektet sammanförs på en yta. Pernilla Jansson, MEKEN:s konstnärliga ledare, byter ut konstnärsrollen och står tillsammans med KiD:s representant Matilda Haritz Svenson för samordningen. Utställningen samlar tretton av de ursprungliga konstnärerna tillsammans med deltagarna från ett konstnärsresidens som genomfördes på CTH Hattmuseum i Borlänge och inledde Transitions andra del.
Deltar gör:

SOMAYE HOSSEINI
NINA EDLING
KATE CARR
MAGDALENA DZIURLIKOWSKA
SHWAN DLER QARADAKI
JOHANNA HÄSTÖ
HENNY LINN KJELLBERG
HANNA NIELSEN
BJÖRN OLSSON
LENA STENBERG
MARIETA TONEVA
KNUTTE WESTER
THAMER AL ZAIDI
GABRIEL JONSSON
HÅLLAMS LINNEA HENRIKSSON